Vind een Frituur   |    de belgische frituren index
Aanmelden   |   Registreren   |  2352 Frituren online  |  0 Advertenties
Einde van vervloekte frituur

Einde van vervloekte frituur

Einde van vervloekte frituur

ASSE - Aan het station van Asse ging gisteren de frituur 'tPleintje tegen de vlakte. Een roemloos einde voor de stenen constructie uit 1992 die al van bij de start vervloekt leek.

 

Over de frituur op het stationsplein van Asse zijn de voorbije jaren, bij wijze van spreken, meer artikels geschreven dan er frietjes werden verkocht. Het verhaal leest dan ook als een soap. Het begon in 1988 toen de gemeenteraad besliste om bij de herinrichting van het Stationsplein zelf een stenen frituurgebouw op te trekken, 'in harmonie met de omgeving'. Tot dan stond op het plein een houten frietkraam, datprima zaken deed.

 

Met de 'harmonie' kwam ook de lijdensweg. Het gebouw, begin 1992 voltooid, werd in concessie gegeven aan Rik Van Daele. Snel bleek dat de constructie ongeschikt was om als frituur te gebruiken. Door de condensatie ontstond er schimmel en vielen tegels van de muur. Er was zelfs geen schouw of stromend water. Het zou nooit een controle van de gezondheidsinspectie doorstaan, meende Van Daele. Hij verkocht er nooit een frietje en dagvaardde de gemeente. In 1996 werd Asse veroordeeld tot een schadevergoeding van 660.000Belgische frank (16.500euro) aan de man.

 

Na enkele jaren, en tegen het advies in om het gebouw af te breken, besliste het gemeentebestuur om het een tweede kans te geven. Een nieuwe concessiehouder moest zelf instaan voor de aanpassingen en verbouwingen, in ruil voor een vrijstelling van huur gedurende anderhalf jaar. De concessie ging naar Josée De Vos. Zij deed de stiel al een kwarteeuw in Sint-Agatha-Berchem en leek dus de geknipte persoon. Vanaf juli 2000 waren er eindelijk weer frietjes te koop op het Stationsplein. Even leek het goed te gaan, maar al snel begon de zaak te slabakken. Er ontstonden spanningen tussen de uitbaatster en de omgeving omdat de vrouw zich gedroeg als 'de burgemeester van 'tplein'. De gemeente moest haar meermaals tot de orde roepen en ook steeds langer op haar centen wachten.

 

In 2005 ging haar nv Clean Lux failliet, maar De Vos bleef de frituur in eigen naamuitbaten. Het schepencollege dagvaardde haar voor 'onrechtmatige bezetting', maar pas in augustus 2010 deed de vrederechter van Asse definitief uitspraak in het voordeel van de gemeente. Intussen was de frituur al enkele keren gesloten en heropend door onderaannemers. De Vos staat bij de gemeente nog voor ruim 40.000euro, plus intresten, in het krijt, maar de vrouw is onvindbaar en woont niet meer in België.

 

Een nieuw frietavontuur is voor Asse uitgesloten. Gisteren werd het vervloekte gebouw door de gemeentelijke werklieden platgelegd. 'Het duurde even omdat alle nutsleidingen en meters nog uit het gebouw moesten', zegt Rik De Baerdemaeker (CD&V), schepen van Openbare Werken. 'We weten nog niet wat we zullen doen met de vrijgekomen ruimte, we wilden af van het gebouw. Voorlopig zullen we alles nivelleren en schoonmaken. Een herinrichting van het plein wordt nog bekeken.'

 

Enkele weken geleden werd ook al het stenen bushokje, dat even oud was als de frituur, gesloopt. Ook dat bushokje was lang een steen des aanstoots voor de buurt omdat er vanalles gebeurde dat niet mocht. In september komt er een nieuw glazen bushokje, plus een bewakingscamera.

 

De heemkring Ascania houdt aan het frituurfiasco alvast een souvenir over. De kraanwerker kon de aluminium platen 'frituur 't Pleintje' sparen, zodat ze naar het archief van de heemkring kunnen.

Gratis aanmelden
Vul uw e-mail adres in
om onze nieuwsbrief te ontvangen:
E-mail address:
Naam: